Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

06 January 2009

Sarcina si Copii

In contextul de fata majoritatea timpului mi-o petrec cautand informatii despre copii si sarcina (fiind in a 13 saptamana de sarcina), am gasit o gramada si am invatat multe, am citit unele lucruri controversate, si altele care mi-au confirmat ceea ce credeam mereu.

Asadar, stiu ca mai normal ar fi sa scriu despre sarcina, dar m-am dus putin mai inainte si mai multe citesc despre copii, caci acolo is mai multe de zis.

Sunt happy pentru ca inclusiv unii specialisti imi confirma parerea despre cum sa cresti un copil, adica nu robotizat. Mereu am auzit in jurul meu (desi eu nu am crescut asa), ca trebuie sa ii inveti cu program pe bb-i, ca la 3 ore sa le dai de mancare, ca sa ii lasi sa planga daca nu au motiv adica, scutecul e uscat, a mancat etc... ei bine nu!!! Bebe nu e un robot, e un strain in lumea asta si tot ce are nevoie e de afectiune (bine, pe langa mancare si haine, na). E ok sa iti hranesti copilul de cate ori iti cere, e normal sa il iei in brate cand plange, chiar daca are pampersul uscat si nu e flamand, e ok sa ii oferi afectiune, e chiar indicat sa il tii lipit de tine, ca sa isi formeze siguranta si confort. Nu il inveti un alintat daca il iei in pat cu tine si nu un "profitor" daca il porti in brate cat mai mult. Abia astept sa il tin pe bebe in wrap, asa ca in acest video:




O alta tema despre care citesc mult este alaptatul, sunt o gramada de aspecte si detalii in legatura cu acest subiect, pe care o sa il dezbat separat. Si aici o garla de mituri si de tehnici proaste care fac din multe mame sa creada ca "nu au lapte", cand de fapt nu exista asa ceva.

Mai aproape de sarcina m-am documentat despre nastere si am ajuns la concluzia ca nasterea in apa este alternativa pe care as vrea sa o aleg. Despre asta voi scrie separat ca am multe de zis. :)

Cat despre peroada sarcinii, si aici am avut de infruntat adica inca mai am de "criticat" liste stupide cu NU-uri, si ma refer la mancare in general. Doamne, daca nu fiecare inventeaza cate ceva si noi, gravidele, ca disperatele incercam sa urmam litera legii, in loc sa ne ghidam dupa informatii, da dar si dupa bunul simt al nostru. De fapt organismul iti cam refuza el ce nu e prea bine de mancat, adica nu am auzit nici o gravida care sa zica ca a bagat numai prajeli si mancare grea, mai toate avem aceeasi reactie de bleh cand simtim miros de ulei incins sau mancaruri grase de genul asta. Dar de aici pana la a interzice rosiile, morcovii si mai stiu eu ce minuni... por favoooor! Eu merg pe ideea totul cu moderatie, normal ca deh, cine nu stie... legume, fructe is sanatoase, nu? duuuh.... deci cat mai multe in timpul sarcinii. Plus ai nevoie de proteine de fapt de toate grupele de alimente. Daca stii sa mananci sanatos stii sa te feresti de ce e rau si pe timpul sarcinii. Nu am chef sa pun lista cu interdictii aici ca ma ia durerea de cap numai cand imi amintesc ce scria pe acolo: nu tu inghetata, nu aia nu ailalta... uof uof...

Dublu si Triplu test.. alt show si cu alea, le las la alegerea oricui, dar e bine de documentat inainte de a adopta toate "fad"-urila astea, ca deh avem tehnologie deci trebuie sa fie de bine pentru mama si copil. Hmmm uneori e doar partial adevarat, alteori total eronat. Nu tot ce se vinde pe piata e o NECESITATE reala, si asta o stim cu totii.

Se pare ca a scris numai contra, hmmm, dar nu asta e tot universul meu de insarcinata. Experimentez sentimente noi si abia stept sa mai desfac puzzle.ul pe viitor, stiu ca ma asteapta o gramada de minunatii, trebuie doar sa iti faci timp sa le savurezi pe fiecare in parte.

Desi mereu am zis ca da, as vrea un copil da imi era groaza de 9 luni de asteptare, ei bine, acum consider ca nu e la intamplare timpul asta, desi noi mereu vrem ca lucrurile sa se intample imediat. Cred ca fiecare clipa/luna/saptamana are un rost bine determinat si ca Dzeu nu a facut la intamplare tot mecanismul asta perfect. Ma minunez cum fiecare clipa are rostul ei atat fizic dar mai ales emotional si psihologic si daca am putea naste in doar o luna de gestatie nu ar fi fost ok. Ca sa nu mai zic de toate cele care trebuie facute, majoritatea nu sunt pentru ca asa zice unul sau altul ci pentru ca asa a fost creat, un sistem perfect. Toate instinctele bebeilor si modificarile mamei sunt intr-o armonie perfecta, e incredibil si de fapt de aceea ma supara cand intervin "oameni de specialitate" cu ideile lor invatate si incearca sa te ghideze cand de fapt de dezvie de la traiectoria normala. Nu sunt flower-power, nu sunt anti tehnologie, anti medicina si anti-evolutie, no way, insa ma deranjeaza cand toate astea se cred mai mult decat sunt, niste simple instrumente si se cred niste mini zei. In fine, alta frustrare pe care cu siguranta o voi mai tasta pe unde va pe aici...

Ah si am o problema, blog-ul asta nu are moace, nu imi place, eu tre' sa ma exprim cu moace domne', uof uof!



1 comment:

réka said...

Buna Dahnah. Felicitari pentru blog. Scrii despre lucruri bune, imi place cum gandesti despre cresterea copiilor. Si eu consider ca nu e bine ca multi isi trateaza copilasul ca pe un robot, cu orar strict. Wrapul ne-a schimbat viata cu fetita mea. Sunt sigura ca o sa-ti placa.
Un singur lucru as vrea sa mentionez- pe fotografia cu wrapurile pozitia in care barbatul poarta bebelusul este incorecta. Desi si unele situri care comercializeaza wrapuri au imagini cu copilul cu fata inainte, aceasta pozitie dauneaza copilului.

Toate cele bune
Reka