Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

28 June 2010

16 June 2010

Caracter?

Nu stiu daca toti copilasii sunt, asa, dar Daris se enerveaza. Repejor. Nu ii dai ceva, sau de-odata se satura de o jucarie si vrea altceva, dar atat de repede incat eu nu apuc sa ii fac pe plac, incat incepe sa faca ca un tauras "mmmmmm", se inroseste la moaca si repeta schema de cateva ori. Daca nu se schimba nimic, incepe sa planga, dar de ala de nervi.

Cum ar trebui eu sa reactionez? De obicei ii zic asa duios "nu asa!" sau "hai sa luam papusa" sau dupa caz si incerc sa rezolv cumva situatia. Uneori ma mai si disper :D
Intr-o zi incepuse sunetul de tauras cand era la san (nu stiu ce ii veni, caci parea torul ok), a inceput sa traga, s-a indepartat un pic, apoi tot ca taurasul a luat boob.ul si m-a muscat/zgariat. Adica a facut-o special. Asa face si cu jucaria pe care i-o dai apoi, impinge cu mainile, sa nu fie in raza ei vizuala (si taureste, of cors).

De ce oare face asa si ce-ar trebui eu sa fac? Eu nu ma imaginez cu copchil care are tantrums de alea de se da cu kuru de asfalt si necivilizat. Mereu am condamnat parintii in astfel de cazuri.

Jocuri si jucarii

Daris a descoperit singura ceva emotionant: pune lucruri mici in cutii, apoi le scoate afara. Si iar inauntru si iar afara. Prima data cand am vazut-o, luase cutia de la papuceii cei noi (pe care nu ii suporta in picioare, de altfel) si baga un cub in ea. Apoi out si tot asa, juma' de ora pe ceas, fara sa ridice privirea, minunandu-se si ea si vorbind o bebeluseasca exceptionala :P

Astea da jucarii stimulative, nu? hehe! Si mai e si autodidacta :)

Dinti

De o saptamana primul dintisor, mic micut, se simtea la mana si apoi a scos si capul mai sus ca un ghiocel. Asteptam sa se faca asta mare, dar in schimb, i-a aparut si tovarasul de drum, tot mic micutel si acum is 2 piticuti albi acolo jos, asteapta sa creasca impreuna :) Merg in tandem.

Daca tot s-a gandit sa iasa primul dinte la 10 luni pe sfarsite, poate ies toti de-odata... ca trasul de urechi si de par si plansete din cauza asta tot au fost de luni bune, adik de pe la 4-5.

14 June 2010

BLW nerusinat

Cu lasagna ieri si pizza azi. Amandoua au avut succes, dar lasagna a fost devorata. =P~

12 June 2010

Naps

De pe la 6 luni a azvarlit un somn si din 3 a facut 2. Tot de pe atunci s-a sucit iarasi cu somnul de noapte, ca nu mai vreau sa imi amintesc! Era iarna (kind of), cele 2 somnuri de pranz erau cosmar - adica adormitul pentru cele fix 30 de minute de fiecare data. De obicei o hatzanam in carut si adormea, dupa 15, 20 sau chiar 30 de minute de leganat.

Dintotdeauna a dormit cate juma' de ora, si la cele cateva zile, saptamani sau luni dormea fix pe ceas, 30 de minute. De cele mai multe ori in bratele mele, pe umar sau pe perna de alaptat, in fund si usor rezemata cu spatele de pieptul meu. Asa ca eu eram imobilizata in fotoliu, dar cu un ochi la laptop si o mana pe tastatura.

La 10 luni a mai azvarlit un nap, de la 2 la 1. Zice ca asta se intampla in jurul varstei de un an, deci pe-acolo a fost. Saptamana de adaptare a fost cam dezastruoasa, caci pastrase primul somn, pe la aceeasi ora, 12 la pranz, dar ce de pe la 5-6 pm nu il mai voia. Insa simtea oboseala. Si da-i cu somn dar fara chef de dormit pana cand a urcat nitel primul nap pe la 1.30 - 2 pm si numai cu ala a ramas. Acum deja e invatata sa adoarma si ziua tot la san, ca noaptea. Bucuria e ca a comasat cele doua napu-uri si doarme cate o ora, s-a intamplat si mai mult, o ora jumate sau chiar 2 (in cazul asta se trezeste, pac in fund, in picioare, da o raita in pat, gaseste izvorul cu lapte si adoarme din nou). Si noaptea doarme mai bine, se scoala de 2-3 ori pentru lapte, cand nu o supara dintii. De adormit tot fatzaiala.... ea la 10 pm, eu stau pan' la 12, ia in astea 2 ore se mai trezeste cautand boob.ul de cateva ori. Nu le iau in calcul, caci eu is treaza, langa ea, cu laptopul-ul in brate.

Azi, la 11 luni, surpriza: intai ca s-a trezit cu noaptea-n cap, pe la 7 jumate si s-a invartit, a mai supt si s-a mai sucit pana la 8 si ceva, eu cu ochii inchisi dar mintea treaza. Nu a mai dormit la 2 pm ca de obicei, iar la 4.30 pm inca misuna pe aici, cu somn, evident. Cat am fost eu la dush, tafsu cu ea pe saltea. Cand ma intorc, L. shushuia, mana lui pe burtica ei, Dari dormind pe pat! OMG! Pentru prima oara, o adoarme tafsu, cu lumina aprinsa, europa fm la maxim si fara boob! Asa da, répétez s'il vous plaît! Asta ca sa se inceapa cu o surpriza faina.
/bye

11 luni

Daris are 11 luni... zice tickeru' :)
"Asa de mult? Asa de mare? Asa de draga?" zice Luis :P

10 kg
70 cm

11 June 2010

Blw

Blw de azi, cu noutate:

- nopales (un cactus) cu ceapa, usturoi, porumb si smantana - i-au placut tare de tot (si mie la fel!) i-am mai pus de 2 ori dupa ce a terminat portia de inceput
- piept de pui (asta oricand ii place)

Am o carte cu retete BLW, Clara, cred ca ai vazut-o pe grup, cine vrea sa strige, rugamintea e sa nu fie publicata pe forumuri publice and so on.

Daca si cu parca...

Din nou despre alaptare. E evident de ce, nu ca as fi fost vreodata "out" dar acum sunt mai mult "into" pentru ca incerc sa o ajut pe sora sa se tina de alaptat si e din ce in ce mai greu, iar frustrarea e din ce in ce mai mare.
O data pentru ca sunt la departare de ea si doi pentru ca nu stiu cum poate sa iasa din impas. Mi-e ciuda caci simt ca daca as fi fost acolo, langa ea, as fi putut sa o ajut mai mult. Asa la distanta, fiecare convorbire e cam haotica si orice sfat de-al meu suna revoltator si un pic a repros, excat de ceea ce nu are nevoie.

E greu cand bebe plange chiar daca il tii la san 3 ore si il pui 10 minute deoparte, e greu cand bebe e invatat din prima zi de viata sa traga la biberon, de niste capre ignorante de asistente, e greu cand faci ragade si numai gandul ca pui o ventuza pe tine te face sa iti iei campii. E si mai greu cand tre' sa tragi la pompa si nu iese, dar cand o lasi din mana ti se uda camasa de lapte, de parca ai vrea sa storci bumbacul ala direct in biberon. Cand esti nedormit de multe zile si cand ai posibilitatea sa dormi pur si simplu nu poti, cand nu ti-e foame si uiti sa mananci si mai ales cand ai nervii intinsi la maxim.

Daca as fi fost acolo... daca si iar daca. Poate nu as fi facut nimic, sau poate as fi ajutat-o. Nu stiu cum, caci tot ce stiu ii zic si de la distanta.

Cred ca nu suntem pre-setate de dinainte de nastere ca tot ce trebuie sa facem e sa stam NON STOP cu bebe la san. Bebeii astia mici de tot nu mananca si dorm, ci mananca si mananca si intre timp ce mananca mai inchid un ochi si apoi iar mananca si mananca. Avem asteptari diferite de ce e cu adevarat realitatea cu un bebe care mananca numai la san.

Mai am o nedumerire. Se stie ca daca ii dai biberon si san, o sa se invete numai cu fluxul rapid al biberonului si nu o sa mai vrea sa traga la san, prin urmare renunta la acesta si ramane numai la biberon. Toate mamicile din Ro pe care le cunosc eu si au adoptat mixul asta au terminat prin a da numai biberon. Ei, aici in Mx cam toate fac asa. Ele nu stiu faza ca nu mai vrea sanul apoi, ele stiu ca se poate da de ambele mult si bine.... si asa fac. Si bb lor asa merg in continuare! Cum? De ce? Sa fie oare implinirea a ceea ce astepti? Nu e coincidenta, cunosc multe in situatia asta, de fapt, toate!!! Si le dau de ambele pana pe la un an, "cat e bun laptele matern".

Nu e locatia, nu is planetele, nu e invocatia mayasha, nu e nimic de genul. E exact ceea ce planuiesc si ceea ce se intampla. Daris la 2 luni bea de 8 ori la san si 1 data din biberon si iEn cateva saptamani deja ii placea biberonul si facea figuri la san, daca nu ii ziceam stop nu mai aveam viata lunga cu alaptatul. Si stiam asta, deci eu as fi urmat pattern-ul romancelor.

E greu si frustrant.

Despre alaptat

Se pare ca teoriile mele cu lapte, biberoane, copii dormind sau care stau de veghe nu sunt reale (cel putin din comentarii), desi nu e un studiu confirmat si tot nu-mi dau pace exemplele alea de copii care dooorm bine de la 2-3 luni. Si nu sunt toate nici exagerari si nici putine exemple, dar deh, "fiecare copil e unic", nu-i asa?

Imi aminteam de zilele de inceput cu Daris acasa. Peste tot zice ca trebuie sa te odihnesti, sa mananci, sa bei si sa alaptezi. Restul se mai face pe urma, sau de catre altii. Ca nu e usor, mai zice si asta pe ici pe colo. Eu as reformula: tot ce trebuie sa faci cand vii acasa este NUMAI SA ALAPTEZI. La modul ca nu faci nimic nimic, absolut nimic altceva. Nu ca nu vrei, ca nu poti. Adica daca nu faci numai asta, nu o sa ai succes. De ce? Pai filmul e cam asa: pui bb la san, sta (nu 10, 15 minute, si nici 30 cum scrie) si sta... o ora, sau o ora jumate'. In cazuri fericite (la mine de ex), nu plange cand il pui jos, sau nu jos, il tii in brate adica, jos insemnand dezlipit de san. Il pasezi lui tafsu sau altui membru ca sa poti tu sa faci pipi, apoi vrei sa faci dush dar iti dai seama ca nu mai ai timp, pentru ca bb vrea din nou la tine. Adica vrea din nou la san. Si uite asa incepe alta ora de tzocaiala, timp in care tu poti baga linistita un sandwich, peste capul copilului, fireste.

Nu, nu e exagerare si nu, nu percepi la fel ceea ce am scris eu decat daca ai trait asa ceva. Ca e greu cu noii nascuti, cine nu stie?! Dar cat de greu e cu alaptatul... uite ca eu nu mi-am dat seama decat acum, cand inerc sa fac pe sfatuitoarea in ale problemei si vad ca ma impotmolesc. Atat de complicat imi e, incat imi vine sa ii zic: "da-i, fata, biberon si gata!"

Daca nu ai pregatit scenariul de dinainte, sau daca nu ai fost langa cineva sa fi vazut "ca asa se face", e cel mai probabil sa nu reusesti. Si nu condamn!!!!!!!! Deloc!

Deci daca ii dai biberon, doarme 3 ore, ca e "satul", daca il pui la san, sta de la o ora in sus (pan' la 3 sau cine stie cat) si cand vrei sa te dezmortesti tre' sa o iei de la capat.
Eu am reusit (imi dau eu seama acum ca a fost cam o minune) pentru ca dupa lungile ture de supt Dari era ok. Daca ar fi plans dupa nush cat timp de stat la san o data, de doua si tot asa in fiecare zi, e cel mai probabil ca recurgeam la biberon, fie cu lapte matern fie cu formula.

In concluzie, e greu, frate, greu, greu greeeeeeeeeeu cu alaptatu'.

Voi cum ati reusit?
Sau de ce n-ati reusit?

09 June 2010

Tinerii astia...

Ma aud vorbind ca mama, sau ca bunica... dar o fac. O fac pentru ca ma simt si pentru ca trebuie. "Tinerii din ziua de azi" is jenanti. De cele mai multe ori. Ori enervanti. Ori indrazneti la modul ca make me puke. In general nu imi pica bine.

Cum ziceam, ies cu amiga canadeza la coffee bar, o fatuca de liceu, cu gasca, ne intreaba: "e a voastra copila?" Noi nu prea intelegem, cum adica? Intr-o secunda imi pica fisa. La care fatuca completeaza: "a voastra, adica voi doua sunteti o pereche?" OMG, exact ce credeam, la care noi am inceput sa radem, gasca ei la fel, barmanu se facuse caramiziu la moaca.
Pai da, cum ca Dari seamana cu amandoua - ca are ochii "de color", adica deschisi, dar moaca mea, deh, prietena fiind blonda cu ochii albastri. Duh, adik am conceput-o amandoua, sau cum?!?! Te doare mintea!

La inceput ni s-a parut amuzant, apoi mi s-a facut sila de indrazneala idioata a fatucii aleia. Era cool ea, tot ce e de-an porchiulea e cul astazi, yuk!

Cand am plecat, barmanul a alintat-o pe Dari si si-a cerut scuze pentru incident, de parca deh, avea el vreo vina!

Copil bun

Imi amintesc ca in urma cu cateva luni imi exprimam teama de a iesi cu Dari pe undeva sau uimirea de cum altii se inhama la drumuri lungi. Fara sa planuim sau sa ne dam seama, de la o vreme am inceput sa iesim nu doar in parc (nici macar, ca e plaza de fapt) ci si pe la un chinez, un italian si azi... in bar/cafe asa.

Dari se comporta muy bien. Daca are scaunel sta acolo, sau cu kuru pe masa, haleste, pofteste inghetate si alte de-astea, per total e bine tare. Iesirile la mancare au fost cu Luis.
Azi am iesit cu o prietena si am poposit intr-un fel de café - bar de genul. Nu se fuma. La inceput am stat pe un fel de banci, apoi ne-am mutat la un separeu, adik o masuta pitica, cu o gramada de perne in loc de scaune, pe un covor gros. Aici e de noi, am zis. Am stat 3 ore si, nici nu mi-am dat seama.

Dari s-a intins dupa nachos, a inmuiat tot pumnul in branza aia lichida de vreo cateva ori, s-a mozolit toata, apoi a gustat din shake-ul meu, i-am dat pe pai, s-a dat la ardeiul iute dar l-am indepartat noi, un biscuite de acasa, un pic de lapte de la maicasa si apa din canita!

A stat cand pe perne, cand in picioare la masuta ca ajungea super bine (chiar mi-ar trebui si mie una de aia!), s-a jucat cu servetelele, rucsacul meu, sticle de plastic - tot ce a prins pe acolo, a zambit la trecatori si s-a hlizit cu prietena mea, si cel mai important: ne-a lasat sa vorbim o gramada! Asa da, imi place! E cool sa iesi cu Daris!


08 June 2010

Mancare

Un sumar de BLW suna cam asa:

- ficatel de pui, de 2 ori dat, ii place. L-am pus cu apa, ceapa julien si un strop de ulei.

- branza cottage, mancata cu mana sau pusa pe felie de paine prajita, placut, mancat, terminat.

Fructe nu prea mai vrea.

- omleta facuta in unt, suculenta, ii place rau de tot.

- mancare chinezeasca in oras :D niste paste cu legume ceva

- spaghettii bolognese de la italieni tot in oras, preferatele ei.

E pofticioasa. A trebuit sa ii dau de 2 ori inghetata si azi un cheeto :))

05 June 2010

"Fratiorul"


Are Dari fratior. De azi dimineata. Nu, nu de la mine, ci de la Andre. Adica e de fapt verisor: :) S-a lasat asteptat, n-a vrut sa coboare si a stat la caldurica si a inotat pana la 42 de saptamani. A venit de 3.600 kg, bolfanat si cu moaca roz. N-are inca nume, sau are mai multe, dar nici unul oficial.

Bienvenido, little one! :)

01 June 2010

O teorie

Am o teorie care poa sa fie sau nu adevarata. Inainte ziceam ca bebelusii hraniti numai cu formula nu se trezesc noaptea, am vazut ca nu e chiar asa.
Totusi, din cati cunosc, acu' zic asa: bebelusii care beau formula si dorm singuri in patut dorm (mult) mai bine decat cei care beau numai lapte matern si practica co-sleepingul.
E adevarat?

Am citit raspunsurile a 140 si ceva de mame care alapteaza copii de pana la 3-5 ani si ele si acum se mai trezesc de 2-3 ori noaptea sa le dea lapte. De foame, de placere, de alte nevoi... dar o fac.
Nu e rau sau bine, si nici nu am de gand sa schimb ceva, dar zic...

(plus ca in parc nu dau, domne de o mama care sa zica ca beba sau bebul ei face figuri noaptea! "de la 2 luni doarme!" si eu tocmai voiam sa scriu saptamana trecuta ca Dari se scoala de 2 ori doar, jmechera de mine! Ia ca de 3 zile/nopti se trage de cap, par, urechi si toate cele de la dintii aia care nu-s. Nu mai numar trezirile, dar is cu doua cifre, pe-acolo!)

Meniu

Daca ii parasti, se pun pe treaba :)

M.D: mango, guayaba, struguri (ii plac la nebunie, tre' sa ii las la urma ca de nu, numai asta cauta)
D: fasole neagra, carne de pui + vita (furata din farfuria mea)
C: paine prajita cu unt

Ras tot.

Ieri:
M.D: struguri, piersica, banana
D: paste cu smantana si pui la gratar
C: cereale cu apa si mango (cu lingurita)

Si asta a mers bine.

Nu ii place ou fiert. Cand da de galbenus, il mesteca si apoi il scuipa, cauta restul de ou pe avita si il azvarle cu furie.
In schimb azi dimineata s-a repezit la omleta mea delicioasa. Nu stiu daca nu face deja diferenta intre mancarea sarata si cea nesarata. I-am dat si ei omleta alta data si a fost so so (mai bine decat ou fiert dar mai putin interes decat cu omleta mea).