Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

02 December 2009

Autodiversificare sau BLW

Da, a sosit timpul sa scriu si despre asta, desi inca mai cercetez ce si cum se face.
Autodiversificarea, pe numele ei original Baby-led Weaning, sau BLW, adica altfel spus sa lasi pe bebe sa conduca el treaba cu diversificarea e o metoda tare desteapta!
Eu o sa scriu aici numa asa ca idee si apoi cand oi incepe o sa postez evenimentele prin care o sa trecem, dar pentru informatii super bune o las pe mamica lui pepitzel sa conspecteze frumos din cartea lui Gill Rapley - Baby Led Weaning.

Asadar, copilul diversifica SINGUR! Da, chiar asa! Fara blendere si piureuri si treburi de astea murdare (la propriu), ci ii pui bebelusului in fatza sa aleaga fruce, legume, carnita, si el molfaie cu gingiile si uite asa baga la stomac! Se poate? Da, se poate. E recomandat? Nu numai ca e recomandat... e chiar foarte recomandat. De ce, pentru ca bebele apuca si mananca doar daca poate mesteca si inghiti prin urmare, el nu e prost sa apuce si sa duca la gura daca nu are dezvoltat reflexul de a inghiti. In cazul in care ceva nu aluneca, el singur scoate afara. In schimb, la piureuri, noi il pacalim cu avioane cu OZN-uri si il facem sa "manance", de fapt sa soarba in mod inconstient.

Asa ca noi o sa incepem pe la 6 luni, cand Daris o sa stea mai bine in fund, desi si acum sta destul de mult, sustinuta bineinteles.

O sa ii plasez niste alimente si ea sa le descopere.. textura in primul rand si apoi cand o fi ea gata, sa bage la gura, dar nu ma grabesc. Laptele e baza. Si pana la 7 sau 9 luni (surse diferite zic chestii diferite) laptele acopera perfect necesarul de toate cele, apoi fierul ar fi singurul element care ar neceita supliment, asta daca nu se incepe cu solidele.

Deja facem pariuri.. ce apuca prima data :P Cred ca o sa ii pun cateva feliute de avocado ca e fain la mana, poate morcov fiert si/sau broccoli si carnita de pui. Daca seamana cu tafsu apuca carnea din prima, daca o ia pe panta mea... mmm nush (ciocolata ar fi dac-ar fi, haha!) Sau poate ii pun si vreun fruct sa fie asa cate una din fiecare, nush, mai vad pe moment.

De o vreme e din ce in ce mai interesata de ceea ce mancam, se uita la noi, vrea sa apuce. Bine, ca ea apuca orice acum si duce la gura, a exploreze lumea din jur... cu gura!

Asa ca am scapat de dilema: cu ce incep, cu fructe sau cu legume? Mai vrea legume daca incep cu fructele? (teorie distrusa ca oricum bebeii alimentati la san exclusiv testeaza diferite gusturi ale laptelui, in functie de ce haleste mama).

Abia astept sa inceapa etapa asta, desi mai am multe de tocit pana atunci, ce si cum merge. Ma simt ok pentru ca nu is singura temerara, "zmeuricile" s-au avantat si ele mai multe pe panta, asa ca-i dam inainte!

1 comment:

Pepitzel said...

O sa fim ca la aia cu taierea motului, punem pe tava si ne emotionam ce aleg ei si ce semnificatie are alegerea. Invitatiile, masa si dansul la primul scutecel puturos! :))